13.06.2018 Juttusarja 1/4 Päiväkoti ja esikoulu

Kesän kunniaksi aloitamme neliosaisen juttusarjan opetusohjelmamme sisällöistä!

Osa 1

Päiväkoti ja esikoulu

”Mitä kehonosia voimme nähdä? Tai mitkä osat ovat piilossa ihon alla?”

Alakoulujen lisäksi vierailemme ajoittain myös päiväkodeilla. Esikouluryhmiä löytyy myös monen koulun yhteydestä. Terveyskasvatusohjelmassamme on omat ohjelmansa 3-4-vuotiaille, 5-vuotiaille ja 6-vuotiaille esikoululaisille. On mukavaa välillä vierailla päiväkodeissa, joissa koulumaailman ajoittainen kiire ja tuntisuunnitelmien toteutusten paineet eivät vielä ole läsnä. Lapset voivat rauhassa ihmetellä ja leikin kautta oppia uusia ihmeellisiä asioita itsestään ja maailmasta. Harold- kirahvin kanssa saa aina pohdiskella ja nauraa.

Vierailumme aiheet keskittyvät päiväkotilaisilla kehoon tutustumiseen, puhtauteen ja monipuoliseen ravintoon. Pienimpien kanssa tutustumme tavallisiin arjen hygieniavälineisiin, kuten hammasharjaan, pyyhkeeseen ja saippuaan ja autamme Harold-kirahvia käyttämään niitä. 5-vuotiaiden kanssa pohditaan Harold-kirahvin kanssa  yökylään lähtemistä ja koti-ikävää. Esikoululaiset pääsevät opettelemaan tärkeitä koulussa tarvittavia taitoja vieraan aikuisen kanssa. Esikoululaisten sisällöissä mietimme, miksi ihmiskeho tarvitsee erilaisia ruoka-aineita ja lähdemme kuvitteelliselle eväsretkelle. Retkeen voi mahtua säänmukaisesti pukeutumista ja avaimista huolehtimista, liikenteessä toimimista ja erilaisia luontoaiheita. Lapset saavat auttaa rakentamaan yhteisen retkemme tarinaa apukysymysten avulla, kuten ”Mitä ääniä täältä metsästä kuuluu? Mitä puun latvasta voisi kiikareilla nähdä?”.

Käytämme 5- ja 6-vuotiailla kehon tutkimisessa apuna keholiiviä, jonka avulla lasten kanssa saadaan tutkittua hauskalla tavalla sisäelimiä, niiden kokoa ja tehtävää (kuva jutun lopussa). Yksi lapsi saa olla apurina ja pukea keholiivin, muut arvailla pehmolelumaisia sisäelimiä ja laittaa niitä paikalleen. Jokainen saa etsiä kehonosat myös omasta kehostaan.

Lapset ovat usein erittäin kiinnostuneita kehonosista, joitakin ne saattavat hieman jännittääkin. Kun kehonosia osaa nimetä ja löytää omasta kehosta, jännitys laantuu ja lapsen oman kehon tietämyksen kautta terveystaidot kehittyvät!

Tarkemman kuvauksen opetussisällöstä löydät nettisivun ”Opettajille”- osion alta ”Opetuksen sisältö”- otsikon alta. Mikäli päiväkotinne tai esikouluryhmänne on kiinnostunut vierailustamme, täytättehän yhteydenottolomakkeen!