20.02.2018 Ajankohtaista keskustelua huumeista

Viime viikkoina Espoon paikallismediassa on ollut huolestuttavia uutisotsikoita nuorista ja huumeista. Huomioimme opetuksessa ajankohtaisen keskustelun.

Me Koulutus Elämään säätiössä teemme Espoon alakoulujen kanssa pitkäjänteistä yhteistyötä. Myös oppilailta kerätyssä palautteessa huumeet on nostettu aiheeksi, josta he kaipaavat lisää tietoa. Tänä keväänä meillä on uusia tehtäviä huume-aiheiden ympärille, jotta oppilaat pääsevät oppimistehtävien avulla keskustelemaan huumeista.

Opettajille ja muulle koulun henkilökunnalle sekä vanhemmille vinkiksi päihdelinkin tietosivustot, josta voi käydä päivittämässä omat tietonsa eri päihdeaineista. Olethan valmis keskustelemaan oppilaiden kanssa päihdeaiheisiin liittyen. https://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/pikatieto/kannabis

Miten sitten ottaa puheeksi päihteet? Videot, uutisartikkelit tai nettisivut ovat hyviä keskustelun avaajia. Esimerkiksi sanoilla: ”Huomasin tällaisen videon/ jutun. Mitä mieltä sinä olet?” Tällöin aihe ei ole noussut oman nuoren tekemisistä, vaan opettajan/vanhemman huolesta yleisesti nuorison käyttäytymistä kohtaan. Tällaisella avauksella on mahdollista saada aikaan nuorta arvostavaa, avointa ja syyttelemätöntä keskustelua.

Länsiväylän uutisartikkeli: ”Asiantuntijoilta hälyttävä viesti huumeet liikkuvat nyt kaveripiireissä Espoossa”

3.2.2018 https://www.lansivayla.fi/artikkeli/605479-asiantuntijoilta-halyttava-viesti-huumeet-liikkuvat-nyt-kaveripiireissa-espoossa

”– Myös huumeiden käyttörikoksista pidettyjen puhutteluiden määrä on kaksinkertaistunut Espoossa vuodesta 2016 vuoteen 2017, kertoo komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista.”

– Alkoholin viehätys on nuorten silmissä laantunut. Samaan aikaan osalla nuorista marihuanan viehätys on lisääntynyt, Väänänen sanoo.

Väänänen kertoo nuorimman kiinni jääneen huumeidenvälittäjän olleen 12-vuotias.

12 prosenttia on kokeillut

Espoolaisista kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista 11,8 prosenttia kertoi kokeilleensa marihuanaa tai kannabista ainakin kerran. Koko Suomessa näin ilmoitti tehneensä 7,5 prosenttia vastanneista.

Espoolaisista kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista liki puolet (48,8 %) oli sitä mieltä, että omalta paikkakunnalta on helppo hankkia huumeita. Koko maassa samaa mieltä väittämän kanssa on 38,8 prosenttia vastaajista.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskysely”

Hyvää kevätlukukautta. Nähdään Koulutus Elämään oppitunneilla.