19.12.2017 Terveisiä Englannista

Vierailin 14-15.12.2017 Lontoossa Coram Life Education opettajien koulutuspäivillä. Koulutus Elämään säätiön opetus pohjautuu Englannin Life Education –opetusohjelmasta ja teemme yhteistyötä heidän kanssaan.

Torstaina matkustin junalla Lontoon lähialueelle Orpingtoniin. Minor Oak Primary School – koulussa minut otettiin ystävällisesti vastaan ja ohjattiin koulun sisäpihalle. Life Education opetusvaunussa pääsin seuraamaan kolmen luokan opetusta: 4-luokkalaisia, 1-luokkalaisia ja 2-luokkalaisia. Opetuksen aiheena oli neljännelle luokalle ystävyys ja kuinka kieltäytyä kohteliaasti ystävän ehdotuksesta. Tehtävät sisälsivät paljon parikeskusteluja ja draamaharjoituksia. Englantilaisen koulun ensimmäisen luokan oppilaiden ikä vastaa Suomessa esikouluikää. Heidän aiheena oli terveellinen ruoka. Oppilailla oli hatarat tiedot siitä, mikä on terveellistä ruokaa ja miksi. Esimerkiksi eräs oppilas kysyi, ovatko mansikat yhtä terveellisiä kuin karkit. Toinen oppilas taas ehdotti, että kalaa ja lihaa tarvitaan tekemään hampaat pidemmiksi. Toisen luokan oppilaat olivat taitavia ihmiskehon opiskelijoita ja harjoittelivat innokkaasti tunteiden tulkintaa.

Perjantaina Lontoossa pidettiin opettajien koulutuspäivä. Keskustelun aiheina oli turvallisuusasiat, uudet ystävyyteen liittyvät tehtävät, tutkimustulosten pohdintaa Englannin nuorten päihteidenkäyttötilanteesta ja opetusohjelman tasapainoisuus. Koulutus Elämään ohjelman tulisi vahvistaa kaikkia terveyden osa-alueita ja tähän tavoitteeseen kehittelimme yhdessä uusia moduuleja tunteiden käsittelyyn ja ystävyyteen liittyen. Päivän lopussa oli vielä työpaja Harold-käsinuken elävöittämisestä.

Saimme paljon eväitä ja ideoita kehittää opetustamme kevään aikana. Toivon kaikille rauhallista joulun aikaa ja energistä vuotta 2018!

Pia Kosonen

Opettaja