24.05.2016 Selvin päin kesään -kampanja jo 14. kerran!

Kampanjassa muistutetaan päihteettömien päättäjäisten merkityksestä.

Kesän alkaminen antaa meille kaikille aihetta iloon ja juhlaan. Monet viettävät valmistujaisia, lakkiaisia, siirtymistä yläkouluun ja kesäloman alkamista. Niin nuoria kuin aikuisiakin odottavat kesäloma ja usein myös matkat.

Hyviä syitä juhlaan ei kannata kuitenkaan pilata päihteillä. Päihteiden käyttö on valitettavan usein osa eri ikäluokkien – valitettavasti myös alaikäisten juhlintaa. Kuitenkin hauskanpito päihtyneenä johtaa usein ikäviin seurauksiin, sillä alkoholi ja huumaavat aineet altistavat aina tapaturmille ja väkivallalle.

Selvin päin kesään -kampanja rohkaisee erityisesti nuoria päihteettömään juhlintaan ja kesän viettämiseen. Se haastaa myös kasvatusvastuussa olevat aikuiset toimimaan nuorten päihteettömän elämän ja turvallisuuden takaamiseksi sekä omien valintojen tarkastelemiseen. Vanhempien tulee osata ennakoida ja pohtia oman perheen pelisääntöjä juhlahumunkin keskellä. Aikuisten vastuulla on rakentaa yhdessä nuorten kanssa sellaista arkea ja juhlaa, jossa päihteettömyys on helppo ja luonnollinen valinta.

Kampanjassa muistutetaan, että myös sähkösavukkeet ja nuuska vahingoittavat terveyttä. Sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nesteiden turvallisuutta ja haitattomuutta ei ole pitävästi osoitettu. Myöskään niiden tehosta tupakoinnin lopettamisen apuna ei ole vakuuttavaa tietoa. Sama koskee nuuskaa. Nuuska sisältää jopa enemmän nikotiinia kuin tavalliset savukkeet, ja lisäksi nuuskassa on muun muassa raskasmetalleja ja jäänteitä tuholais- ja kasvimyrkyistä. Nuorten tulisi tunnistaa entistä paremmin myös näistä tupakkatuotteista aiheutuvat haitat ja välttää niiden käyttöä.

Vanhempien muistilista koulujen päättäjäispäiväksi:

1. Ole aikuinen - Näytä päihteetöntä esimerkkiä! Päihtynyt vanhempi pilaa nuoren päättäjäisjuhlan.

2. Välitä nuoresta - Älä välitä alkoholia! Laki suojaa nuoria päihteiden haitoilta vain, jos aikuiset valvovat lain toteutumista ja noudattavat sitä myös itse.

3. Keskustele nuoren kanssa päihteiden käytön riskeistä jo ennen juhlapäivää.

4. Tarjoa nuorelle turvallisia vaihtoehtoja kesäloman alun juhlintaan.

5. Ole läsnä ja nuoren tukena. Älä jätä nuorta yksin vastuuseen.

6. Kannusta nuoria iloiseen ja kesäiseen yhdessäoloon ilman päihteitä.

Selvin päin kesään -kampanjatoimijat toivottavat auringonpaisteista kesälomaa ja onnittelevat lämpimästi valmistujaisjuhliansa viettäviä nuoria. Juhlitaan turvallisesti ilman päihteitä!

Selvin päin kesään -kampanja järjestetään 14. kerran ja se sijoittuu erityisesti koulujen päättäjäisviikonloppuun 4.–5.6.2016. Kampanjakumppaneina vuonna 2016 ovat Raittiuden Ystävät ry, A-klinikka-säätiö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Eksote Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Ensi- ja turvakotien liitto, Förbundet Hem och Skola, Irti huumeista ry, Koulutus Elämään -säätiö, KRAN r.f., Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Myllyhoito, Nuorisokasvatussäätiö, Nuorten Ystävät, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, Poikien ja tyttöjen keskus, Sininauhaliitto, Sininuorisoliitto, Suomen ASH, Suomen Punainen Risti, Suomen Terveydenhoitajaliitto ja Suomen Valkonauhaliitto.

Selvin päin kesään -kampanjatoimijat onnittelevat lämpimästi valmistujaisjuhliansa viettäviä nuoria ja toivottavat aurinkoista kesälomaa kaikille. Juhlitaan turvallisesti ilman päihteitä!

Lisätietoja:

Marko Kailasmaa, toiminnanjohtaja, Raittiuden Ystävät ry