Koulutus Elämään -säätiö

Ruotsin lippu på svenska

Tuki tulevaisuuteen

bg_header_2

Ajankohtaista

04.03.2016 Tupakkalaki eduskunnan käsittelyyn

 

Uuden tupakkalain käsittely on eduskuntavaiheessa. Nykyinen tupakkalaki on vuodelta 1976, ja sitä on muutettu kymmeniä kertoja. Tupakkalain uudistuksilla pyritään ehkäisemään tupakkatuotteiden käytön aloitusta ja nikotiiniriippuvuuden syntymistä sekä edistämään tupakkatuotteiden käytön lopettamista. Myös tupakoimattomien altistusta tupakansavulle halutaan vähentää.

Erityisesti nuorten savuttomuutta halutaan edistää kieltämällä savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli. Taloyhtiö voisi puuttua parvekkeella tupakointiin nykyistä helpommin. Nikotiinipitoiset sähkösavukkeet astuvat saman sääntelyn piiriin muiden savukkeiden kanssa. Kokoomuksen kansanedustajat rajoittaisivat myös tupakointia autossa, jossa on lapsia.

Laki pyrkii siihen, että vuonna 2030 tupakka- ja muita nikotiinituotteita käyttäisi päivittäin enää alle viisi prosenttia väestöstä.  Lakia käsitellään nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.  Laki on tarkoitus saada voimaan toukokuussa.