Koulutus Elämään -säätiö

Ruotsin lippu på svenska

Tuki tulevaisuuteen

bg_header_2

Ajankohtaista

12.05.2014 SELVIN PÄIN KESÄÄN -kampanja muistuttaa päihteiden käytön riskeistä

Tiedote 5.5.2014

SELVIN PÄIN KESÄÄN!


Päihteettömien päättäjäisten kampanja muistuttaa päihteiden käytön riskeistä

Kesäkuun alussa juhlitaan ammattiin valmistumista, lakkiaisia, siirtymistä yläkouluun ja kesäloman alkamista. Päihteiden käyttö on valitettavan usein osa alaikäistenkin juhlintaa. Hauskanpito päihtyneenä johtaa usein ikäviin seurauksiin. Alkoholi ja huumaavat aineet altistavat aina tapaturmille ja väkivallalle.

Selvin päin kesään -kampanja rohkaisee nuoria päihteettömään juhlintaan ja kesän viettämiseen. Se haastaa myös kasvatusvastuussa olevat aikuiset toimimaan nuorten päihteettömän elämän ja turvallisuuden takaamiseksi. Vanhempien tulee osata ennakoida ja pohtia oman perheen pelisääntöjä juhlahumunkin keskellä. Aikuisten vastuulla on rakentaa yhdessä nuorten kanssa sellaista arkea ja juhlaa, jossa päihteettömyys on helppo ja luonnollinen valinta.

Vanhempien muistilista koulujen päättäjäispäiväksi:

  • Ole aikuinen – Näytä päihteetöntä esimerkkiä! Päihtynyt vanhempi pilaa nuoren päättäjäisjuhlan.
  • Välitä nuoresta – Älä välitä alkoholia! Laki suojaa nuoria päihteiden haitoilta vain, jos aikuiset valvovat lain toteutumista ja noudattavat sitä myös itse.
  • Keskustele nuoren kanssa päihteiden käytön riskeistä jo ennen juhlapäivää.
  • Tarjoa nuorelle turvallisia vaihtoehtoja kesäloman alun juhlintaan.
  • Ole läsnä ja nuoren tukena. Älä jätä nuorta yksin vastuuseen.
  • Kannusta nuoria iloiseen ja kesäiseen yhdessäoloon ilman päihteitä.

Selvin päin kesään -kampanja järjestetään 12. kerran ja se sijoittuu erityisesti koulujen päättäjäisviikonloppuun 30.–31.5.2014. Kampanjakumppaneina ovat Raittiuden Ystävät ry, A-kiltojen liitto, Ehyt ry, Eksote Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Elämäni Sankari ry, Förbundet Hem och Skola, Irti huumeista ry, Koulutus Elämään -säätiö, KRAN r.f., Kristillinen Terveys- ja Raittiusjärjestö, Lappeenrannan kaupunki, Lastensuojelun Keskusliitto, Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Myllyhoitoyhdistys, Nuorisokasvatussäätiö, Nuorten Ystävät, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, Poikien ja tyttöjen keskus, Sininauhaliitto, Sininuorisoliitto, Suomen Punainen Risti, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Suomen Valkonauhaliitto ja Suomen Vanhempainliitto.

Graafikko Hans Eiskosen suunnittelema kampanjan juliste ja yleisilme ovat nähtävissä kampanjan verkkosivuilla www.selvinpainkesaan.fi/suomi/ ja www.selvinpainkesaan.fi/ruotsi/

Selvin päin kesään -kampanjatoimijat onnittelevat lämpimästi valmistujaisjuhliansa viettäviä nuoria ja toivottavat aurinkoista kesälomaa kaikille. Juhlitaan turvallisesti ilman päihteitä!

 

Lisätietoja:

Marko Kailasmaa, toiminnanjohtaja, Raittiuden Ystävät ry

marko.kailasmaa(at)raitis.fi, p. 040 455 4356

www.selvinpainkesaan.fi

www.facebook.com > Selvin päin kesään