Koulutus Elämään -säätiö

Ruotsin lippu på svenska

Tuki tulevaisuuteen

bg_header_2

Ajankohtaista

22.05.2013 Selvin päin kesään -kampanja haastaa nuoret päihteettömään juhlintaan ja kesän viettämiseen


Kesäkuun alussa juhlitaan ammattiin valmistumista, lakkiaisia, siirtymistä yläkouluun ja kesäloman alkamista. Päihteiden käyttö on valitettavan usein kiinteä osa alaikäistenkin juhlintaa. Hauskanpito päihtyneenä saattaa johtaa ikäviin seurauksiin. Alkoholi ja huumaavat aineet altistavat aina tapaturmille ja väkivallalle.

Selvin päin kesään -kampanja haastaa nuoret päihteettömään juhlintaan ja kesän viettämiseen. Se haastaa myös kasvatusvastuussa olevat aikuiset toimimaan nuorten päihteettömän elämän ja turvallisuuden takaamiseksi. Vanhempien tulee osata ennakoida ja pohtia oman perheen pelisääntöjä juhlahumun keskellä. Aikuisten vastuulla on rakentaa yhdessä nuorten kanssa sellainen kulttuuri, jossa päihteettömyys on helppo ja luonnollinen valinta.

Vanhempien muistilista koulujen päättäjäispäiväksi:

1. Ole aikuinen – Näytä päihteetöntä esimerkkiä! Päihtynyt vanhempi pilaa nuoren päättäjäisjuhlan.

2. Välitä nuoresta – Älä välitä alkoholia! Laki suojaa nuoria päihteiden haitoilta vain, jos aikuiset valvovat lain toteutumista ja noudattavat sitä myös itse.

3. Keskustele nuoren kanssa päihteiden käytön riskeistä jo ennen juhlapäivää.

4. Tarjoa nuorelle turvallisia vaihtoehtoja kesäloman alun juhlintaan.

5. Ole läsnä ja nuoren tukena. Älä jätä nuorta yksin vastuuseen.

6. Kannusta nuoria iloiseen ja kesäiseen yhdessäoloon ilman päihteitä.

Selvin päin kesään -kampanja järjestetään 11. kerran. Vuonna 2013 mukana ovat Koulutus Elämään -säätiön lisäksi:

A-Kiltojen Liitto, Ehyt ry, ETRA-liitto, Förbundet Hem och Skola, Helsingin NMKY, Irti Huumeista ry, EKSOTE /raittiustoimi, Lastensuojelun Keskusliitto, Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Myllyhoitoyhdistys, Nuorisokasvatussäätiö, Nuorten Ystävät, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf, Nyyti ry, PTK - poikien ja tyttöjen keskus, Raittiuden Ystävät ry, Sininuorisoliitto ry, Suomen Terveydenhoitajaliitto ry, Suomen Valkonauhaliitto, Suomen Vanhempainliitto, THL Alkoholiohjelma

Lisätietoja:

www.selvinpainkesaan.fi

www.nyktersolklart.fi

www.facebook.com/selvinpainkesaan